Thursday, December 23, 2010

Γρήγορο ποδήλατο στην πόλη

Προχθές θέλησα να ελέγξω πόσο ρόλο παίζουν τελικά οι επιδόσεις ενός ποδηλάτου στην ταχύτητα μετακίνησης στην πόλη. Αποφάσισα να χρονομετρήσω πόση ώρα κάνω να επιστρέψω στο σπίτι, παίρνοντας τη μια μέρα ένα πολύ παλιό και βαρύ ποδήλατο και την άλλη ένα αρκετά σβέλτο κουρσάκι. Η διαδρομή είναι αρκετά ανηφορική, με μέγιστη κλίση 4% και συνολική ανάβαση 179 μέτρων. Τα πρώτα 3.5 χλμ είναι σε κεντρικούς δρόμους με αρκετή κίνηση, ενώ τα υπόλοιπα σε σχετικά άδειους προαστιακούς δρόμους.

Έτσι, πήρα τη μια μέρα για το γραφείο το Puch - ένα ποδήλατο 25 ετίας, με 5 ταχύτητες, πολύ βαρύ, με το επιπλέον βάρος ενός παιδικού καθίσματος και πεταλιέρα σε άθλια κατάσταση (αλλά αυτά τα πετάλια με τις σφήνες αρνούνται να βγουν…). Το ποδήλατο πρέπει να ζυγίζει πάνω από 20 κιλά.

Για μια απόσταση 5.35 χιλιομέτρων, έκανα 30:13 ‘’, από τα οποία τα 24:54 ήταν πραγματική κίνηση και τα υπόλοιπα αναμονή. Η μέση ταχύτητα ήταν 12.8 χλμ/ώρα.

Την άλλη μέρα, πηρα ένα Specialized Allez Steel, ένα ατσάλινο κουρσάκι που μπορεί, ζυγίζοντας γύρω στα 10,5 κιλά, να είναι βαρύ σε σχέση με τις σύγχρονες κούρσες, αλλά δεν παύει να είναι πολύ πιο γρήγορο, πολύ πιο ελαφρύ και πολύ πιο αποδοτικό από το Puch.

Για την αντίστοιχη διαδρομή έκανα 24:03′’, από τα οποία 20:32 ήταν πραγματική κίνηση, με μια μέση ταχύτητα γύρω στα 15χλμ/ώρα.

Αξιοσημείωτο στοιχείο υπεροχής της κούρσας είναι ότι στο τελευταίο και πιο ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής, η ταχύτητά μου με το Puch ήταν 12χλμ/ώρα, ενώ με το Specialized ήταν 19χλμ/ώρα.

Κατά τα άλλα, μέσα στην κίνηση τα δυο ποδήλατα κινούταν περίπου με την ίδια ταχύτητα. Το Puch, λόγω πιο όρθιας θέσης οδήγησης και μικρότερων τροχών ήταν πιο ευέλικτο, ενώ το Specialized όταν έβρισκε ανοικτό πεδίο μπροστά του ήταν βέβαια πιο γρήγορο. Πού υπάρχει όμως αυτό το ανοικτό πεδίο στην Αθήνα;

Συμπεράσματα δεν υπάρχουν από μέρους μου - τα αφήνω στους αναγνώστες.

 1. Globetrotter

  Thursday, December 30, 2010 at 22:55:47

  Το Specialized Allez Steel καλό? Σκέφτομαι πολυ σοβαρά να πάρω :) . Ξεκίνησα με σπαστό αλλά κάνω πλέον μεγάλες αποστάσεις και θέλω κούρσα! Μάλλον ΚΑΙ κούρσα :).

 2. Globetrotter

  Saturday, January 1, 2011 at 18:10:44

  http://www.bbc.co.uk/news/health-11958903

  πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

 3. Σπύρος

  Tuesday, January 4, 2011 at 12:51:29

  Το Allez Steel μου αρέσει πολύ. Είναι γρήγορο χωρίς να σου δίνει την αίσθηση του έυθραυστου, που δίνουν τουλάχιστον σε μένα κάποια σύγχρονα κουρσάκια με κάρμπον πηρούνι, που θα μπορούσα να βρω στα ίδια λεφτά. Επίσης παίρνει και φτερά/σχάρα ώστε να μπορώ μελλοντικά να το δω και ως ποδήλατο τουρισμού. Σημαντική ιδιαιτερότητά του είναι οι παλιομοδίτικες ταχύτητες στον οριζόντιο σωλήνα. Σίγουρα στο τιμόνι είναι πιο βολικές, αλλά προσωπικά δε με νοιάζει να χάνω και λίγο χρόνο για να κατεβάσω το χέρι μου από το τιμόνι, άσε που η τιμή (και η πολυπλοκότητα) του ποδηλάτου θα ήταν άλλη με σύγχρονα χειριστήρια.

  Σίγουρα η Specialized φτιάχνοντας το Allez Steel πουλάει ΚΑΙ στυλ, ποντάροντας στη ρετρο-μανία που έχει πιάσει πολύ κόσμο. Νομίζω όμως ότι έχει φτιάξει και ένα καλό, ανθεκτικό και γρήγορο ποδήλατο που θα αρέσει σε όσους δε γοητεύονται από το κυνήγι του δευτερόλεπτου.

  Μόνο μου πρόβλημα με το Allez Steel είναι ότι δε με έχει βολέψει απόλυτα το μέγεθος. Δοκίμασα το 54 και το 56 και το πήρα στο 56. Αν έβγαινε σε 55 θα ήμουν ευτυχής :)

 4. Globetrotter

  at 18:32:53

  Μάλιστα. Φαίνεται πως είναι αυτό ακριβώς που χρειάζομαι. :) Με διάφορα τεστς που έκανα online νομίζω πως πρέπει να πάρω το 54άρι. Θα δοκιμάσω βέβαια και το 56. ( http://www.ebicycles.com/bicycle-tools/frame-sizer/road-bike και αλλού). Ξέρεις αν υπάρχει και σε άλλο χρώμα εκτός από το κόκκινο?

 5. Σπύρος

  Wednesday, January 5, 2011 at 09:02:34

  Γιατί θες άλλο χρώμα εκτός από κόκκινο; Όλοι ξέρουμε ότι τα κόκκινα ποδήλατα είναι γρηγορότερα! :) Νομίζω ότι δε βγαίνει σε άλλο χρώμα πάντως.

  Σχετικά με το μέγεθος, δες και τον ακόλουθο πίνακα, που αφορά συγκεκριμένα τα μοντέλα της Specialized: http://www.cyclestore.co.uk/contentPages.asp?pageID=62

 6. Globetrotter

  at 10:22:52

  Ε εντάξει, δεν με χαλάει και το κόκκινο απλά ρωτησα να ξέρω πάνω κάτω τι επιλογές έχω :)

  Στο link που δίνεις μάλλον θα θέλω το 56, είμαι σχεδόν 180cm. Χμ, μάλλον πρέπει να πάω σε κανένα κατάστημα να τα δοκιμάσω και τα δύο. Αν τα έχουν δηλαδή στην Θεσσαλονίκη..

Add comment

Fill out the form below to add your own comments