Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2010

Steel is real

“Steel is real”: αγαπημένο σύνθημα για τους φανατικούς των σιδερένιων ποδηλάτων. Το ατσάλι είναι αληθινό λοιπόν. Μάλλον δε σημαίνει και πολλά αυτή η φράση. Και το αλουμίνιο είναι αληθινό. Και το τιτάνιο είναι αληθινό. Δεν υπάρχει ψεύτικό υλικό κατασκευής ποδηλάτων. Αυτό που είναι ψεύτικο όμως, είναι οι υποσχέσεις που μας κατακλύζουν όταν η τεχνολογία συναντά το marketing. Η ποδηλασία χρειάζεται περισσότερο πόδια και καρδιά, παρά υπερελαφριά κράματα και διαστημικές τεχνολογίες.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τα υλικά κατασκευής των ποδηλάτων είναι τεράστια και προσωπικά δε νοιώθω και καταρτισμένος για να συμετάσχω σε αυτήν. Ξέρω όμως ότι τα πιο αγαπημένα μου ποδήλατα ήταν σιδερένια (CroMo συγκεκριμένα), συνδυάζοντας ευχάριστη οδική συμπεριφορά, αντοχή και αισθητική που μου ταιριάζει (αναφέρομαι στους λεπτούς σιδερένιους σωλήνες και στις μούφες).

Έτσι, έχω δει δύο σιδερένια κουρσάκια που πολύ μου αρέσουν και για την ώρα χαζεύω σε φωτογραφίες… ίδωμεν αν η σχέση μας θα προχωρήσει. Πρόκειται για το Specialized Allez Steel και το Kona Kapu. Το Kona είναι ποδήλατο ανώτερης κατηγορίας, ελαφρύτερο και με πολύ καλύτερα περιφερειακά (έχει και μούφες, ενώ το Specialized είναι με TIG συγκολλήσεις), αλλά επίσης είναι και κατά πολύ ακριβότερο: περίπου 630€ κάνει το το Allez Steele, ενώ το Kapu πωλείται στα 1500€ (σε προσφορά - η αρχική τιμή είναι 1999€).

Είναι όμως και τα δύο πολύ όμορφα.

kona-kapu09-zoom.jpg

allez_steel.jpg

Ξέρετε άλλα τέτοιου τύπου ποδήλατα που να πωλούνται στην Ελλάδα;

Α, και για να κλείσουμε με σύνθημα, όπως αρχίσαμε, πώς είναι το άλλο που φωνάζουν οι retro-φανατικοί; “Holy Cromoly”!

Ποδηλατικά links

Forum
Ποδηλατ(ισσ)ες
Cyclist Friends

Εταιρίες/Αντιπροσωπείες
Brompton
Dahon
Ideal Bikes
Giant

Online καταστήματα
Cyclist
Foldingbikes.co.uk

Blogs & συμβουλές
spasto.gr
Roadmovie
Sheldon Brown
Bike whenever
Paul Dorn’s Bike Commuting Tips

Κανένα νέο σχόλιο

  • Κανένα σχόλιο

Διαχείριση