Τρίτη, Οκτωβρίου 23, 2007

Bike Friday Tikit

Θεωρώ ότι τα αναδιπλούμενα ποδήλατα είναι με διαφορά τα καλύτερα ποδήλατα για την πόλη. Σε αντάλλαγμα μερικών ελάχιστων συμβιβασμών στην ταχύτητα και στη δυνατότητα μεταφοράς αντικειμένων, προσφέρουν μια πρωτόγνωρη, για όσους δεν τα ξέρουν, ευελιξία στον τρόπο μετακίνησης.

Σε πιάνει λάστιχο στη μέση του πουθενά και είσαι χωρίς εργαλεία; Κουράζεσαι και ο δρόμος της επιστροφής φαίνεται Γολγοθάς; Σε πιάνει βροχή και δεν έχεις όρεξη για θαλάσσια σπορ; Αν έχεις σπαστό, διπλώνεις το ποδήλατο, παίρνεις το πρώτο ταξί/λεωφορείο/τραίνο και γυρίζεις σπίτι σου.

Μήπως πάλι σε βολεύει το μετρό για την καθημερινή μετακίνησή σου, αλλά η απόσταση από το σταθμό αποβίβασης μέχρι τον προορισμό σου είναι μεγάλη για να την περπατήσεις; Αν έχεις σπαστό, το παίρνεις μαζί σου στη διαδρομή και καλύπτεις την τελική απόσταση εύκολα ποδηλατώντας.

Μήπως τέλος φοβάσαι ότι αργά η γρήγορα το ποδήλατό σου θα πέσει θύμα κλοπής; Αν έχεις σπαστό, το παίρνεις μαζί σου και δεν το εκθέτεις σε κανένα κίνδυνο κλοπής.

Ξεφεύγω όμως. Επί του θέματος:

Η Bike Friday είναι μια από τις κορυφαίες εταιρίες κατασκευής αναδιπλούμενων ποδηλάτων. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες (Brompton, Moulton, Birdy, Mezzo κλπ), τα ποδήλατά της δε διατίθενται στη χώρα μας. Τα μοντέλα της ως τώρα δεν αποσκοπούσαν τόσο στην ευκολία (ανα)δίπλωσης, όσο στην οδηγική απόδοση. Τα πράγματα δείχνουν όμως να αλλάζουν με το νέο Bike Friday Tikit, που δείχνει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά στον τομέα “(ανα)δίπλωση”: η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη, το μέγεθος του διπλωμενου ποδηλάτου είναι μικρό και υπάρχει η δυνατότητα κύλισής του για ευκολότερη μεταφορά. Δείτε μια μικρή επίδειξη.

 1. Ανώνυμος

  Τρίτη, Νοεμβρίου 27, 2007 - 13:50:46

  Φίλε μου καλά τα λές σχετικά με το tikit. Όμως κοστίζει γύρω στα 1000 Ευρώ. Δεν υπάρχουν φθηνά (100 - 200 Ευρώ) αναδιπλούμενα ποδήλατα τα οποία να μπορούμε να βρούμε σε μαγαζιά στην Ελλάδα ?
  Να είσαι καλά

 2. Σπύρος

  Τρίτη, Νοεμβρίου 27, 2007 - 21:39:05

  Αναδιπλούμενα ποδήλατα - το αγαπημένο μου θέμα :) Το Tikit είναι πολύ εντυπωσιακό, αλλά όχι και το φιλικότερα στο πορτοφόλι. Ισχύει αυτό γενικά για τα Bike Friday.

  Το φτηνότερο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, απ' όσο ξέρω, είναι το [url=http://www.dahon.gr/yeah_bikes.htm]Yeah-A[/url] , που κατ' ουσία είναι μια φτηνή έκδοση των Dahon και κοστίζει κάπου 270 ευρώ. Προσωπικά το είχα κοιτάξει όταν αγόρασα το δικό μου Boardwalk και μου είχε φανεί λίγο “φτηνιάρικο” - νομίζω ότι η διαφορά τιμής των 80 ευρώ από το φτηνότερο “original” Dahon δικαιολογείται.

  Από εκεί και πέρα, τα επώνυμα αναδιπλούμενα που πωλούνται στην Ελλάδα είναι ακριβότερα. Τα high-end μοντέλα της Dahon φτάνουν πάνω από 1000 ευρώ, το Giant Halfway βρίσκεται κάπου στα 650 ενώ το Mobiky Genius που αρχικά κόστιζα 675 τώρα έχει πέσει στα 450. Τα αναδιπλούμενα της Montague είναι mtb οπότε

  Μου έχουν πει ότι με περίπου 100 - 150 ευρώ μπορεί κανείς να βρει κάποια αναδιπλούμενα σε κινέζικες αγορές ή καταστήματα ειδών ναυτιλίας στον Πειραιά (τα αναδιπλόύμενα είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα χρήσιμα για σκάφη). Υποθέτω πως σε αυτήν την περίπτωση ό,τι πληρώσεις παίρνεις, αν και εν έχω ιδία γνώμη για αυτά.

 3. Νίκος

  Δευτέρα, Δεκεμβρίου 17, 2007 - 21:54:24

  Σπύρο μόλις σήμερα αγόρασα το boardwalk! Έκανα μόνο μια μικρή βόλτα και μου άρεσε αρκετά. Εσένα πώς σου φαίνεται; Έχεις κάνει διαδρομές;

 4. Σπύρος

  Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2007 - 08:26:46

  Μέχρι στιγμής έχω κάνει γύρω στα 2.200 χλμ με το Boardwalk οπότε ναι, μπορείς να πεις ότι έχω κάνει διαδρομές :)

  Το Boardwalk είναι ένα πολύ “τίμιο” ποδήλατο και αξίζει τα λεφτά του. Το δικό μου τουλάχιστον έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιόπιστο και ελπίζω αυτό να ισχύει για όλα. Νομίζω ότι θα το χαρείς, ιδίως αν χρησιμοποιείς και ΜΜΜ (ιδίως μετρό) στις διαδρομές σου. Καλορίζικο.

Ποδηλατικά links

Forum
Ποδηλατ(ισσ)ες
Cyclist Friends

Εταιρίες/Αντιπροσωπείες
Brompton
Dahon
Ideal Bikes
Giant

Online καταστήματα
Cyclist
Foldingbikes.co.uk

Blogs & συμβουλές
spasto.gr
Roadmovie
Sheldon Brown
Bike whenever
Paul Dorn’s Bike Commuting Tips

Κανένα νέο σχόλιο

 • Κανένα σχόλιο

Διαχείριση