Πέμπτη, Μαΐου 24, 2007

Μήπως να ζητήσω ποσοστά;

Κρίμα που το χάσαμε το Ergomax, αλλά πρακτικώς τον τελευταίο καιρό το χρησιμοποιούσα ελάχιστα. Οι πιο πολλές μετακινήσεις μου είναι μέσα στην πόλη και αυτές πλέον τις κάνω με το Boardwalk. Ειδικά τον τελευταίο καιρό, χρησιμοποιώ πολύ το μετρό και τον ηλεκτρικό και έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που με ρωτάνε για το ποδήλατο. Πόσο κάνει, πού το βρήκα, αν έχει ταχύτητες, αν διπλώνει εύκολα και διάφορα άλλα. Κατ’ ουσία, λειτουργώ σα μια κινητή διαφήμιση της Dahon. Νομίζω ότι πρέπει να ζητήσω ποσοστά!

2. Εύλογο λοιπόν το συμπέρασμα: Αν θες να γνωρίσεις κόσμο, πάρε ένα κουταβάκι ή ένα αναδιπλούμενο ποδηλατάκι.

3. Όλον αυτόν τον καιρό, έχω δει μόνο άλλον ένα χρήστη αναδιπλούμενου ποδηλάτου (επίσης Boardwalk) να μετακινείται με μετρό ή ηλεκτρικό. Κρίμα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το καθεστώς απαγόρευσης των “κανονικών” ποδηλάτων στο μετρό.

4. Συμβαίνει συχνά να με κοιτάνε με περιέργεια οι φύλακες του μετρό, αλλά μόνο μια φορά κάποιος με πλησίασε, στην αποβάθρα στο Μοναστηράκι, ενώ είχα το ποδήλατο ανά χείρας, για να με ρωτήσει “αν σκοπεύω να το κρατήσω διπλωμένο κατά τη διαδρομή μου”! Υποθέτω πως η προοπτική να το ανοίξω και να κάνω βόλτες μέσα στο βαγόνι του φαινόταν υπαρκτή.

5. Η καταπληκτική νεοελληνική συνήθεια αυτών που περιμένουν το συρμό να μπαίνουν στο βαγόνι πριν βγουν οι προηγούμενοι επιβάτες του γίνεται απείρως ενοχλητικότερη όταν έχεις να κουβαλήσεις κι ένα ποδήλατο, έστω και αναδιπλούμενο.

6. Αποφάσισα να τυπώσω μερικές σελίδες από αυτό το blog με στοιχεία για τα αναδιπλούμενα ποδήλατα και το δικό μου συγκεκριμένα. Θα εξυπηρετήσει όσους μου ζητάνε πληροφορίες και ψάχνονται για ένα στυλό, εν κινήσει, μέσα στο βαγόνι.

7. Το μέγεθος του διπλωμένου ποδηλάτου και ο χώρος πίσω από την πλάτη των καθισμάτων βρίσκονται σε μια κοσμική αρμονία - μοιάζουν φτιαγμένα το ένα για το άλλο!

brdwlkmetro.jpg

 1. Κώστας

  Σαββάτο, Μαΐου 26, 2007 - 20:44:06

  Κι εγώ - κι εγώ χρησιμοποιώ σπαστό στο μετρό - ένα Roo. Σε είχα δει μάλιστα το Φεβρουάριο στο μετρό με το ποδήλατό σου και είχαμε μιλήσει για αυτό. Η κουβέντα αυτή ήταν και το έναυσμα για να πάρω το ποδήλατο οπότε υποθέτω πως έχεις δίκιο - η Dahon Ελλάδας πρέπει να σου δώσει ποσοστά! :)

 2. Σπύρος

  Κυριακή, Μαΐου 27, 2007 - 19:06:15

  :) Να 'σαι καλά φίλε Κώστα, χαίρομαι που σε επηρέασα και ελπίζω να σε βολέψει το ποδηλατάκι. Καλοτάξιδο να είναι και να μας ενημερώνεις για τις εμπειρίες σου με αυτό, ιδίως όταν περάσει ο έρωτας των πρώτων μηνών…

 3. Νίκος

  Τετάρτη, Μαΐου 30, 2007 - 21:56:05

  Και διάβαζα για τις κλοπές στο μετρό Χαλανδρίου..και συνέχιζα να κλειδώνω το τιμημένο IDEAL μου όταν δεν έπαιρνα το λατρεμένο boardwalk..και δίαβαζα για το Ergomax με λύπη..και εδώ και λίγες ώρες με απόλυτη ταύτιση.
  Καταραμένοι ποδηλατοθήρες του μετρό χαλανδρίου, επειδή σας έκοψα πώς κοιτάζατε το ταπεινό δίκυκλο και δεν ξεχνώ το πώς βρεθήκατε δίπλα μου στην αποβάθρα χωρίς να μπείτε στον συρμό, έρχεται η ώρα σας. Τίποτε άλλο…
  Μέχρι τότε boardwalk και ξερό ψωμί (αλήθεια, γιατι αδυνατώ να πετύχω το ιδανικό σφύξιμο στο μοχλό που κλειδώνει το τιμόνι και τη μία είναι πολύ ασταθές, την άλλη χρειάζομαι δύναμη τιτάνα για να το ξεκουμπώσω; Είχες τέτοια προβλήματα στην αρχή; Ή είμαι απλά ηλίθιος;)
  Βρισκόμουν μπροστά στο σκηνικό που αναφέρεις στο τέταρτο topic κατά τη διάρκεια του οποίου ήμουν ένας ακόμα που του εξηγούσες τα περί dahon. Τόση πονηριά πια από τους άνδρες αυτούς στις αποβάθρες..
  ps. Όντως η dahon χρωστάει κάποια ποσοστά..

 4. Σπύρος

  Πέμπτη, Μαΐου 31, 2007 - 07:44:51

  Γεια σου Νίκο - σε θυμάμαι εκείνο το βραδάκι στην αποβάθρα του μετρό. Καλως ήρθες στο club των ατυχησάντων Idealιστών και των ευτυχών foldιστών.

  Προβληματάκια με το μηχανισμό κλειδώματος του τιμονιού στο Boardwalk δεν είχα ποτέ. Η βίδα ρύθμισης θέλει πολύ μικρές περιστροφές. Μόλις βρεις τη χρυσή τομή (θυμήσου ότι το τιμόνι πρέπει να κλειδώνει πιο σφιχτά από το σκελετό) μεταξύ αστάθειας και τιτάνιας δύναμης, χρησιμοποίησε λίγη κόλα σπειρωμάτων (Loctite - όπως περιγράφεται στο manual), για να πείσεις τη βίδα να μείνει στη θέση της. Αν πάλι είναι αδύνατο να βρεις τη σωστή θέση, τότε ίσως να θέλει κάποια άλλη, λιγότερη επιπόλαια, ρύθμιση ο μηχανισμός - πήγαινε στους αντιπροσώπους για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

  Το συλληπητήρια μου για το Ideal. Για πες περισσότερα. Πρόσεξες κάποιους να κοιτάνε το ποδήλατο και μετά κατέβηκαν μαζί σου στην αποβάθρα για να σιγουρευτούν ότι μπήκες στο συρμό; Πόσοι ήταν; Τους θυμάσαι; Εθνικότητα ενδεχομένως; Βρήκες κομμένη την κλειδαριά; Το ποδήλατό σου ήταν πιο “μπάνικο” από τα γύρω ή απλά χειρότερα κλειδωμένο;

  Εγώ έχω αμελήσει να κάνω μια δήλωση κλοπής για το ποδήλατο. Πρέπει να το κάνω, στο συνιστώ κι εσένα, ώστε αν τυχόν εξαρθρώσουν καμια σπείρα κλεφτών, να δικαιούσαι να δεις τα κλοπιμαία μήπως και το ποδήλατό σου βρίσκεται ανάμεσα στα κλεμμένα (πράγμα προφανώς εξαιρετικά δύσκολο, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…)

 5. Σπύρος

  Πέμπτη, Μαΐου 31, 2007 - 07:46:08

  Α, και την επόμενη φορά που θα πας στη Dahon, μην ξεχάσεις να τους υπενθυμίσεις το ποσοστό μου! :)

 6. Νίκος

  Πέμπτη, Μαΐου 31, 2007 - 13:17:45

  Γεια χαρά Σπύρο.

  Αρχικά, νομίζω ότι βρήκα τη χρυσή τομή όσον αφορά το σφίξιμο του τιμονιού οπότε τουλάχιστον έχω ένα λόγο να χαμογελώ.

  Η κλοπή του ποδηλάτου σου αποτελεί μεγαλύτερη είδηση θαρρώ, μιας και απο τις πολλές μεχρι σήμερα (και κυρίως σήμερα) συζητήσεις μου, αυτό που προκύπτει είναι ότι το μετρό στο Χαλάνδρι αποτελεί έναν παράδεισο για ευκαιριακούς “εμπόρους'' ποδηλάτων με κληρονομικό χάρισμα στο σπάσιμο κλειδαριών. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην Έθνική Άμυνα δεν κυκλοφορούν τέτοια διαμάντια. Εκτός του ότι αποτελείς ατράνταχτη διαπίστευση επ' αυτού, ο όρος εθνική άμυνα από μόνος του με παραπέμπει σε δυσκινησία και ανασφάλεια..

  Πέραν της πλάκας, το ποδήλατο μου ήταν ένα ideal easygo, μία κλασική λύση πόλης για κάποιον που θέλει να κάνει τη δουλειά του χωρίς να διαθέσει ιδιαίτερα χρήματα για αυτό. Σε μπλε και ασημένιο χρωματισμό, τον οποίο οι νέοι του κάτοχοι θα αγωνιστούν αρκετά για να αντικρύσουν στο σύνολο του, μιας και το ποδήλατο ήταν γεμάτο με αυτοκόλλητα τύπου “ONE LESS CAR” και “χωρίς βενζίνη-χωρίς αλλοτρίωση”.

  Το είχα κλειδώσει ακριβώς όπως συνήθιζα εδώ και πάνω από ένα χρόνο, με μία αλυσίδα μέσης τιμής, μπλοκάροντας σέλα-σκελετό-σχάρα και φυσικά την μοιραία κολώνα, η οποία στο τέλος της βραδιάς ήταν και η μόνη που με περίμενε.

  Τότε λοιπόν, μου ήρθε στο μυαλό η εικόνα δύο τύπων οι οποίοι με κοίταζαν την ώρα που το κλείδωνα επίμονα και ενώ είχαν πορεία εξόδου από το σταθμό, στις κυλιόμενες σκάλες βρέθηκαν μπροστά μου και, έχοντας έναν διάλογο στα αλβανικά, μου έριχναν κλεφτές ματιές. Δεν μου αρέσουν τα σενάρια και οι εικασίες, αλλά για κάποιον διαολεμένο λόγο είμαι σίγουρος πως τους ήταν αρκετό το να με δουν να επιβιβάζομαι στο συρμό.

  Τέλος, όσον αφορά τις κινήσεις μου, έκανα δήλωση κλοπής (στο συνιστώ να το κάνεις) και βρέθηκα σε έναν χώρο του τμήματος με κάποια ποδήλατα από τα οποία όπως ήταν λογικό δεν αναγνώρισα τίποτα. Η μήνυση είναι πολυτέλεια μιας και όπως έμαθα- έκπληκτος ομολογώ, οι κάμερες του μετρό δεν καταγράφουν αλλά μόνο παρακολουθούν, οποότε δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο στοιχείο πλέον των περιγραφών που έδωσα, περιγραφές ατόμων για τα οποία υπάρχει απλά μία υποψία. Ζήσε Μάη μου..

  Κλείνω με μία προτροπή: Ας έχουμε πάντα την προσοχή μας όσο πιο αυξημένη γίνεται (χωρίς να γίνουμε παρανοϊκοι βέβαια). Ακόμα και κάποιου αγνώστου το ποδήλατο αν αποτρέψουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να περιέλθει σε λάθος χέρια, θα είμαστε κερδισμένοι..

  Χωρίς βενζίνη-χωρίς αλλοτρίωση..με boardwalk.

  ΥΓ1. Δεν έχω να πω τίποτα στη dahon. Οι ίδιοι, κάθε φορά που πάω σε αναφέρουν πρώτοι με κάποια αφορμή. Στείλε απλά ένα mail με το λογαριασμό τραπέζης. :)

  ΥΓ2. Αλήθεια, στις ποδηλατοπορείες κατεβαίνεις; Δεν έτυχε να σε δω τις λίγες φορές που βρέθηκα κι εγώ εκεί. Ποιά είναι η άποψη σου για αυτές τις κινήσεις;

 7. Σπύρος

  Παρασκευή, Ιουνίου 1, 2007 - 06:47:58

  Ναι, ο σταθμός μετρό του Χαλανδρίου είναι ο παράδεισος των κλεφτρονιών - το είχα γράψει [url=http://www.paraschis.gr/citycycle/index.php?entry=entry070124-090956]κι εδώ[/url], αλλά γενικά οι σταθμοί μετρό είναι πρόσφορο μέρος για ποδηλατοκλοπές. Κρίμα το Ezigo.

  Σχετικά με την προτροπή σου, σε παραπέμπτω [url=http://youtube.com/watch?v=J7zb8YXrmIA]γνωστό video των Neistat Brothers[/url]. Είναι ενδεικτικό του πόσο νοιάζονται οι άνθρωποι για το τι συμβαίνει γύρω τους. Και ας μην πει κανείς ότι εκεί είναι Αμερική και είναι διαφορετικά. Δεν είναι. Κάθε μεγάλη δυτική πόλη είναι ίδια.

  Όσον αφορά τις ποδηλατοπορείες, είναι μεγάλη κουβέντα. Επιφυλάσσομαι να γράψω περισσότερα κάποια στιγμή, αλλά μπορώ να σου πω ότι αν και η γενική γραμμή των αιτημάτων τους, που δεν είναι άλλο από τη διευκόλυνση της χρήσης ποδηλάτου στην πόλη, με καλύπτει απόλυτα, βρίσκω την όλη προσέγγιση και μέρος των συμμετεχόντων, τουλάχιστον όπως τους βλέπω μέσα από το podilates.gr, εκτός του δικού μου μέτρου.

  Δεν έχω κάποια εμμονή ενάντια στο αυτοκίνητο, ούτε θεωρώ ότι επειδή οι περισσότερες μετακινήσεις μου γίνονται με ποδήλατο και ΜΜΕ ανήκω σε κάποια ανώτερη φυλή. Δεν πιστεύω ότι συλλήβδην οι οδηγοί αυτοκινήτων είναι είτε ανάλγητα γουρούνια είτε αποπροσανατολισμένα πρόβατα. Αλλά μια τέτοια στάση εισπράττω πολλές φορές όταν διαβάζω το podilates.gr. Φυσικά, μπορεί αυτή η εντύπωσή μου να απέχει από την πραγματικότητα.

  ΥΓ: Περίεργο, ο τραπεζικός μου λογαριασμός παραμένει ακόμα στο 0. Κάποιο λάθος θα έχει γίνει στην αποστολή των χρημάτων από την Dahon.

 8. Νίκος

  Παρασκευή, Ιουνίου 1, 2007 - 10:28:01

  Ο κόσμος θα αλλάξει;
  Το βιντεάκι που υπέδειξες μου φωνάζει διακριτικά ένα παρατεταμένο 'όχι'..

  Θα με ενδιέφερε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ακούσω ολοκληρωμένη την άποψη σου πάνω στο θέμα της κινητικότητας υπέρ των ποδηλάτων, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα έστω και ακούσια. Δεν μπορώ να πω ότι δεν κατανοώ αυτά που γράφεις εν αρχή, πράγματα τα οποία δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούω από κάποιον..

  Η εύρεση κοινής συνισταμένης για όλους αποτελεί ουτοπικό προϊόν στις μέρες μας. Για ένα τέτοιο θέμα όμως, χρειάζονται και αξίζουν κάποιες κουβέντες με στόχο το να είμαστε όλοι μαζί. Αν όχι σε όλα, τουλάχιστον στα βασικά. Και όλα αυτά τα λέω σαν όψιμο μέλος ποδηλατοπορειών και λοιπών κινήσεων, των οποίων τα βαθύτερα “θέλω” με καλύπτουν επίσης απόλυτα.

  Από τη στιγμή που το πρώτο βήμα πιστεύω πως έγινε και η εικόνα πλήθους ποδηλατιστών στην καρδιά της Αθήνας δεν ανήκει στη σφαίρα του σουρεαλισμού, ίσως ήρθε ο καιρός για ένα βήμα παραπάνω..

  Θα περιμένω post με ιδιαίτερη προσμονή.

 9. Σπύρος

  Παρασκευή, Ιουνίου 1, 2007 - 12:56:18

  Σκοπεύω, χρόνου επιτρέποντος, να πάω σε μια ποδηλατοπορεία για να έχω και καλύτερη άποψη επί του θέματος. Μετά θα έρθει και το post.

  Αντε, καλές βόλτες και το Boardwalk πάντα παρέα κι όχι στο έλεος των σφετεριστών της καθημερινής μας μεταφορικής χαράς.

 10. romina

  Τρίτη, Ιουνίου 3, 2008 - 09:12:12

  Βοηθήστε με!!!
  Χθες στις 02/06/2008 είχα κλειδώσει το αναδιπλώμενο ποδήλατό μου στο σταθμό Δουκισσης Πλακεντίας. Γυρίζοντας από τη δουλειά μου βρήκα μόνο την μέσης ποιότητας αλυσίδα μου κομμένη. Είναι η δεύτερη φορά που προσπάθησαν να μου το κλέψουν και αυτή τη φορά το πέτυχαν. Το ποδήλατο είναι κόκκινο με μαύρη σέλα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικό λόγω του ότι είναι αναδιπλώμενο και κόκκινο. Αν κάποιος το δει μπορείτε να με ειδοποιήσετε στο παρακάτω e-mail [url=mailto:romina@easy.com]romina@easy.com[/url]. Ξέρετε επίσης κάποιον άλλο τρόπο για να το ψάξω?
  Αυτό το ποδήλατο έχει συναισθηματική αξία γιατί το έχω φέρει από Ολλανδία και έχω αφιερώσει πολύ χρόνο (ε και χρήμα) για να το φτίαξω.
  Thanx in advanced!!!
  Romina

 11. Σπύρος

  Τρίτη, Ιουνίου 3, 2008 - 10:24:15

  Την ξέρω την εμπειρία Ρομίνα, όπως και πολλοί άλλοι. Εκ των υστέρων οι συμβουλές είναι εύκολες, αλλά θα έπρεπε αφού δεν το έπαιρνες μαζί σου στο μετρό να το έδενες με κάτι καλύτερο = καλό πέταλο.

  Θα συνιστούσα μια βόλτα στη διασταύρωση της αμαρτίας - Μενάνδρου και Σοφοκλέους, όπου και διακινούνται τα περισσότερα κλεμμένα ποδήλατα. Μην απογοητευτείς αν δεν το βρεις με την πρώτη - πολλά ποδήλατα διακινούνται κάποιες εβδομάδες μετά από την κλοπή.

  Αν δω κάτι στο δρόμο, θα σε ενημερώσω.

 12. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

  Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2009 - 15:58:04

  ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΜΩΣ ΜΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΣΗ.
  ΖΗΤΩ ΑΠΟΨΕΙΣ
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 13. spyros

  Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2009 - 13:06:09

  Δεν έχω καμία ιδιαίτερη εμπειρία στα ηλεκτρικά ποδήλατα, πέραν της ολιγόλεπτης εγγύησης ενός Espresso που είχε εξοπλιστεί με ηλεκτρικό κινητήρα στην αντιπροσωπεία της Dahon. Στο podilates.gr γίνονται ομηρικές μάχες για το ζήτημα. Πέραν αυτών που γράφονται εκεί, γνώμη μου είναι ότι προσθέτοντας τόσο βάρος σε ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο χάνεις την ευκολία μεταφοράς, που είναι το βασικό του πλεονέκτημα.

Ποδηλατικά links

Forum
Ποδηλατ(ισσ)ες
Cyclist Friends

Εταιρίες/Αντιπροσωπείες
Brompton
Dahon
Ideal Bikes
Giant

Online καταστήματα
Cyclist
Foldingbikes.co.uk

Blogs & συμβουλές
spasto.gr
Roadmovie
Sheldon Brown
Bike whenever
Paul Dorn’s Bike Commuting Tips

Κανένα νέο σχόλιο

 • Κανένα σχόλιο

Διαχείριση