Παρασκευή, Ιανουαρίου 12, 2007

Το ποδηλατικό lift του Trondheim

Μια από τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες όσων θεωρούν ότι η Αθήνα είναι ακατάλληλη για ποδήλατο είναι και οι πολλές ανηφόρες της πόλης μας. Σίγουρα, όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει, αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ ότι υπάρχουν και περιοχές στην Αθήνα όπου οι κλίσεις των δρόμων μπορούν να δοκιμάσουν την αντοχή των λιγότερο γυμνασμένων και επίμονων μεταξύ μας.

Τι γίνεται λοιπόν σε αυτές τις περιοχές; Η μεγάλη ανηφόρα είναι απαγορευτική για τον αστικό ποδήλατο; Υπάρχει τρόπος μια πόλη με τις μορφολογικές προδιαγραφές της Αθήνας να γίνει φιλικότερη για τον ποδηλάτη;

Ας δούμε όμως πώς αντιμετώπισε το ζήτημα η πόλη του Trondheim στη Νορβηγία. Πρόκειται για την πόλη, στην οποία βρίσκεται το πρώτο ποδηλατικό lift στον κόσμο.

To Trondheim είναι μια πόλη με πολλές ανηφόρες. Για να προωθήσει τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη, ο δήμος εγκατέστησε το 1993, σε μια ιδιαίτερα απότομα ανηφόρα, με μήκος 130 μέτρα, το εν λόγω lift. Εξωτερικά, φαίνεται σα μια ράγα στη δεξιά άκρη του δρόμου, πάνω στην οποία κινούνται με ταχύτητα 2 μέτρα/δευτερόλεπτο 11 βάσεις, τοποθετημένες ανά 10 περίπου μέτρα. Ο αναβάτης που θέλει να χρησιμοποιήσει το lift τοποθετεί το δεξί του πόδι στη βάση που βρίσκεται στο σημείο εκκίνησης και καθώς η βάση κινείται πάνω στη ράγα, μαζί της κινείται και ο ποδηλάτης.

Δε γνωρίζω πόσο εύκολη είναι η χρήση του lift, αλλά έχω μάθει μερικά ενδιαφέρονται στοιχεία για τα αποτελέσματα της χρήσης του. Το Trondheim είναι σήμερα η πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία χρήσης ποδηλάτου ανά κάτοικο. Το 41% των χρηστών του lift δηλώνουν ότι η ύπαρξή του είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Κάθε χρόνο με το lift γίνονται 20-30 χιλιάδες διαδρομές.

Περισσότερα μπορείτε να μάθετε στην επίσημη σελίδα του lift του Trondheim.

Εσείς τι λέτε; Είναι εφικτή μια τέτοια κατασκευή στην Αθήνα; Σε ποιο σημείο θα μπορούσε να εγκατασταθεί ένα ποδηλατικό lift;

lift1.jpg

Ποδηλατικά links

Forum
Ποδηλατ(ισσ)ες
Cyclist Friends

Εταιρίες/Αντιπροσωπείες
Brompton
Dahon
Ideal Bikes
Giant

Online καταστήματα
Cyclist
Foldingbikes.co.uk

Blogs & συμβουλές
spasto.gr
Roadmovie
Sheldon Brown
Bike whenever
Paul Dorn’s Bike Commuting Tips

Κανένα νέο σχόλιο

  • Κανένα σχόλιο

Διαχείριση